Ekološko-edukativni centar EKO PULS

Djerdapsko jezero – foto: S. Kostić

Projekat “ EKO PULS – Nacionalnog parka Đerdap” je pilot projekat u razvoju mreže ekološko-edukativnih centara u Srbiji čiji je  cilj  promocija prirodnih  potencijala, udruživanje  lokalnog stanovništva i ukazivanje na značaj očuvanja životne sredine u NP Đerdap i opštinama koje gravitiraju ovom zaštićenom području  putem  organizovanja ekološko-edukativnih programa. Realizacija ovog projekta omogućiće da  opštine Kladovo, Majdanpek i Golubac koje su na području NP Đerdap znatno unaprede svoju turističku ponudu i da održivi turistički sadržaji budu u funkciji ruralnog razvoja naselja koja se nalaze u Donjem Podunavlju. “Eko puls Nacionalnog parka Đerdap” predviđa stvaranje prepoznatljivih turitičkih maršruta, sa centralnim mestima za pružanje informacija, prodaju suvenira i promociju zdravog života.

Formiranje ekološkog-edukativnog centra u okviru projekta “Eko puls Nacionalnog parka Đerdap” biće ne samo pilot projekat, već kao  primer dobre prakse predstavljaće osnov za razvoj mreže ekološko-edukativnih centara u Srbiji.  Istovremeno, formiranje ovakvih  i sličnih centara u Srbiji predstavlja i nacionalni interes, s obzirom da će  dovesti do uspostavljanja  mreže ekološko-edukativnih centara  koji će se na kvalitetan način baviti očuvanjem životne sredine i njenim održivim korišćenjem u funkciji razvoja ruralnih sredina.

Edukativna funkcija projekta sadržana je u podizanju ekološke svesti lokalnog stanovništva kroz aktivno učenje i aktivizam koje će po okončanju projekta moći praktično da primene u očuvanju životne sredine i jačanju kapaciteta svoje lokalne zajednice odnosno obezbeđivanju uslova za unapređivanje kvaliteta usluga i objekata, jačanje konkurentnosti i razvijanje partnerstava u ponudi ruralnog turizma. Ruralni potencijali NP Đerdap, nakon uspostavljanja sistema organizovanosti ekološko-edukativnih centara uz promociju i prodaju proizvoda biće uvršćeni u turističku mapu Srbije, što će dodatno ojačati turistički proizvod ovog kraja.

Realizacija projekta  “Eko puls Nacionalnog parka Đerdap”  planirana  je polovinom 2012. godine.

Nosilac projekta je Asocijacija za Razvoj Kladova (ARK) – Kladovo. Partneri na projektu su Opština Kladovo, JP “Nacionalni park Đerdap”, Turistička organizacija opštine Kladovo, Turistička organizacija opštine Golubac, Mesna zajednica Donji MIlanovac i DOO MSP Timok.

Izvor: ARK

Komentari su zatvoreni.

Poziv na saradnju
Eco Media Center - ekološki veb portal Vas poziva da pošaljite Vašu eko fotografiju, tekst i/ili video zapis na: www.ecomediacenter.com