Zrikavac Gryllus bimaculatus – Field cricket

Zrikavac Gryllus bimaculatus – Field cricket, foto: S.Kostić

Zrikavac Gryllus bimaculatus  Field cricket je insekt (pripada pravokrilcima – Orthoptera) koji se nalazi oko Mediterana i Afrike. U Srbiji, narod ovaj insekt često naziva crni skakavac, obzirom na skakutovo kretanje i crnu boju tela.

Veličina tela insekta je  20 mm do 33mm, najčešće sjajno crne boje na gotovo celom telu, osim kod korena krila gde se pojavljuje svetlija boja, odnosno žuto-braon nijansa. Ženke se razlikuju od muškaraca pre svega po dugoj cevi na zadnjem delu abdomena koja služi za deponovanje jaja u zemljištu. Polaganje jaja se obavlja u vlažnom zemljištu. Bebe zvrčci se pojavljuju posle dve nedelje od polaganja jaja.
Ovi insekti se mogu videti od sredine jula do kraja oktobra, ponekad čak i do početka novembra kada je jesen blaga. Najaktivniji su noću. Danju  se skrivaju pod opalo lišće, palo drvo, delova trave, a takođe često prave rupe u zemlji ili se useljavaju u napuštene rupe drugih insekata i životinja.

Zrikavac Gryllus bimaculatus – Field cricket foto: S.Kostić

Reprodukcija se odvija od sredine jula i nastavlja tokom leta. Mužijaci trenjem krila proizvode zvuk – zriku, kojim pozivaju ženku na parenje. Stručni naziv za zriku je „stridulacija“ (gudanje). Noću su oprezni, čak i u tamnoj noći kada primeti ljudsko prisustvo, vrlo brzo prestane da peva sve dok se ne udalji na bezbednu udaljenost.
Zrikavac Gryllus bimaculatus hrani se uglavnom biljkama, ali su članovi ove porodice zrikavaca oportunisti koji mogu da konzumiraju skoro sve jestive namirnice. Mužijaci su teritorijalni pa su moguće međusobne borbe, dok su prema ženkama tolerantni.

Ženke u uslovima nedostatka hrane mogu da pojedu mužijaka, ipak ova pojava je veoma retka.

Ovi zrikavci predstavljaju izvor hrane za neke vrste paukova i gmizavca (reptila).

 

Komentari su zatvoreni.

Poziv na saradnju
Eco Media Center - ekološki veb portal Vas poziva da pošaljite Vašu eko fotografiju, tekst i/ili video zapis na: www.ecomediacenter.com