Nacionalni park Folgefona – Folgefonna nasjonalpark

Folgefona - foto: Slavko Kostić

Folgefona – foto: Slavko Kostić

Folgefonna Nacionalni park je osnovan 2005. godine i jedan je od 42 norveških nacionalnih parkova. Kao što samo ime govori u svom srcu je Folgefona glečer, norveški najjužniji i treći po veličini glečer. www.folgefonna.info

Folgefona nacionalni park (norveški: Folgefonna nasjonalpark) zauzima 545.2 km2 u Hordaland okrugu zapadne Norveške. Park se nalazi na poluostrvu Folgefona i prostire na opštine Jondal , Kvinnherad, Etne, Odda i Ullensvang.

Folgefona je zajednički naziv za tri glečera u parku (Nordre Folgefonna , Midtre Folgefonna i Søndre Folgefonna). Ukupno Folgefona pokriva oko 207 km2 (mereno 2006.). Verovatno dostiže maksimalnu debljinu od 300 do 400 metara. Najviši vrh je 1.662 metara iznad nivoa mora, a veruje se da je i jedan od najvlažnijih mesta u Norveškoj prema procenama godišnja količina padavina je oko 5.500mm. Glečer i njegova okolina takođe pruža jedinstven uvid u to kako je masivna ledena kapa nekada prekrivala Skaninaviju, ispresecana fjordovima i dolinama što je naročito karakteristično za zapadnu Norvešku.

Nacionalni park Folgefona - info tabla

Nacionalni park Folgefona – info tabla

Visoke planine parka su nepoviljne za živi svet, ali i poredtoga nacionalni parka ipak nastanjuje zanimljiv živi svet: zlatni orao (golden eagles), ptarmigans, livadska trepteljka (anthus pratensis) meadow pipit, jelen – crveni jelen (cervus elaphus), crni tetreb i tetreb se mogu naći u borovim šumama.

folgefona - gljiva

Folgefona – gljiva – foto: S.Kostić

 

Ovo je takođe jedan od poslednjih mesta gde se može naći planinski detlić (dendrocopos leucotos) white-backed woodpecker u zapadnoj Evropi.

Lavine u ovoj oblasti ostavile su mnogo mrtvih stabala na svojim stazama i to je upravo stanište povoljno za detliće.

Razorne posledice lavine na Folgefoni - foto: S.Kostić

Razorne posledice lavine na Folgefoni – foto: S.Kostić

Takođe tu su i značajne biljne vrste uprkos nepovoljnom okruženju i zemljištu: three-leaved rush, dwarf willow, stiff sedge, mossy mountain heather, arctic cottongrass, purple gentian i mountain queen.

Folgefona je poznata turistička atrakcija. Većina turista koji posete grad Odda obično posete i nacionalni park Folgefona.

Folgefona - foto: S.Kostić

Folgefona – foto: S.Kostić

Komentari su zatvoreni.

Poziv na saradnju
Eco Media Center - ekološki veb portal Vas poziva da pošaljite Vašu eko fotografiju, tekst i/ili video zapis na: www.ecomediacenter.com