Veb portal EKOPULS ima za cilj unapređenje životne sredine i ekosistema, kroz istraživanje, edukaciju i informisanje javnosti o životnoj sredini, uz saradnju sa ostalim internet sajtovima i organizacijama iz zemlje i inostranstva.

Pošaljite svoj eko materijal (tekst, fotografije ili video zapis) na: ekopuls@gmail.com i time i Vi postanite deo ”EKOPULSA”.

Veb portal EKOPULS je takođe promoter projekta Ekološko-edukativni centar EKO PULS – Nacionalnog parka Đerdap. Nosilac projekta je Asocijacija za razvoj Kladova (ARK).

Projekat “ EKO PULS – Nacionalnog parka Đerdap” je pilot projekat u razvoju mreže ekološko-edukativnih centara u Srbiji čiji je  cilj  promocija prirodnih  potencijala, udruživanje lokalnog stanovništva i ukazivanje na značaj očuvanja životne sredine u NP Đerdap i opštinama koje gravitiraju ovom zaštićenom području  putem  organizovanja ekološko-edukativnih programa. Realizacija ovog projekta omogućiće da  opštine Kladovo, Majdanpek i Golubac koje su na području NP Đerdap znatno unaprede svoju turističku ponudu i da održivi turistički sadržaji budu u funkciji ruralnog razvoja naselja koja se nalaze u Donjem Podunavlju. “Eko puls Nacionalnog parka Đerdap” predviđa stvaranje prepoznatljivih turitičkih maršruta, sa centralnim mestima za pružanje informacija, prodaju suvenira i promociju zdravog života.

Formiranje ekološkog-edukativnog centra u okviru projekta “Eko puls Nacionalnog parka Đerdap” je  primer dobre prakse odnosno osnov za razvoj mreže ekološko-edukativnih centara u Srbiji.  Istovremeno, formiranje ovakvih i sličnih centara u Srbiji predstavlja i nacionalni interes, s obzirom da će dovesti do uspostavljanja  mreže ekološko-edukativnih centara  koji će se na kvalitetan način baviti očuvanjem životne sredine i njenim održivim korišćenjem u funkciji razvoja ruralnih sredina.

Edukativna funkcija projekta sadržana je u podizanju ekološke svesti lokalnog stanovništva kroz aktivno učenje i aktivizam koje će po okončanju projekta moći praktično da primene u očuvanju životne sredine i jačanju kapaciteta svoje lokalne zajednice odnosno obezbeđivanju uslova za unapređivanje kvaliteta usluga i objekata, jačanje konkurentnosti i razvijanje partnerstava u ponudi ruralnog turizma.

Realizacija projekta  “Eko puls Nacionalnog parka Đerdap” ostvarena  je 2012. godine.

Nosilac projekta je Asocijacija za Razvoj Kladova (ARK) – Kladovo. Partneri na projektu su Opština Kladovo, JP “Nacionalni park Đerdap”, Turistička organizacija opštine Kladovo, Turistička organizacija opštine Golubac, Mesna zajednica Donji MIlanovac i DOO MSP Timok.

Asocijacija za razvoj Kladova osnovana je 2005. godine u Kladovu kao nevladino, neprofitno udruženje građana, sa ciljem da unapredi ekonomsko-socijalni, održivi razvoj lokalne zajednice kroz aktivno učešće  apliciranjem i implementacijom projekata koji su od opšteg značaja, kao i  jačanjem partnerstva između građana, lokalne vlasti i biznis sektora, odnosno kroz javno – privatno partnerstvo.Tokom proteklih godina gotovo da nije bilo značajnijeg projekta u opštini Kladovo u čiju realizaciju nisu bili uključeni članovi Asocijacije za razvoj Kladova.